Røntgenstråling gør sikkerhed nemt

De fleste kender til røntgenstråling i forbindelse med sygehuse og tandlæger. Når vi kommer til skade, får vi taget et røntgenbillede, som kan fortælle, om vi har brækkede knogler – og hos tandlægen får vi taget røntgenbilleder for at få billeder af vores tandstilling og for at tjekke for huller i tænderne. Røntgenstråling bruges dog til meget mere end det – og her er sikkerhed for os forbrugere faktisk højest på listen. Vi har her samlet to af de største anvendelsesmuligheder for røntgenstråling, der har til formål at passe på os.

Sikkerhedskontrollen i lufthavne

Røntgenstråling er en integreret del af sikkerhedskontrollen i lufthavnen. Det har nemlig her til formål at sikre, at rejsende ikke medbringer ulovlige elementer, som kan bruges til at skade andre eller endda skade flyet. Røntgenstråling benyttes mere specifikt i forbindelse med gennemgang af passagerers håndbagage. Rejsende skal i forbindelse med sikkerhedskontrollen placere deres håndbagage i plastikbakker, og disse føres gennem røntgenmaskinen. Denne maskine danner ved hjælp af røntgenstråling et billede af håndbagagens indhold på en skærm, som sikkerhedspersonalt kan se for at sikre, at der ikke befinder sig enden ulovlige eller skadelige elementer i den. Det kan være alt fra væsker til strikkepinde, som ikke overholder kravene om, hvad man må tage med på et fly. Det er de fleste rejsende, der kender til denne kontrol af håndbagagen, men det samme sker faktisk for den bagage, vi tjekker ind. Det sikrer, at der ikke kommer skadelige elementer med om bord på flyet, som kan føre til skader på enten andre rejsende eller på selve flyet.

Fødevarekontrol

Røntgenstråling bruges også til at sikre kvaliteten og sikkerheden af vores fødevarer. Røntgenstråling er nemlig det, man kalder non-destructive testing, og det betyder, at røntgenstråling kan bruges til at undersøge emner helt uden at skade dem i processen. Det er en ideel metode til at sikre fødevaresikkerheden, da man her ikke behøver at ødelægge selve produktet eller dets indpakning for at sikre at kvaliteten er i orden. Det er også muligt her at undersøge større mængder helt uden at gøre fødevarerne uspiselige – og det er godt for producenterne, men det er i høj grad også godt for os forbrugere, da vi så kan være sikre på, at den mad, vi spiser, er af god kvalitet.

Hvis du gerne vil vide mere om røntgenstråling, kan du læse mere her: https://magnatek.dk/.